Priprave 2021

Odkar sem objavila zadnji blog je minilo je že kar nekaj časa, saj sta prva dva meseca leta 2021 že za nami. Leto se je začelo drugače kot sem bila vajena do sedaj. V “normalnih” okoliščinah bi v začetku januarja nastopila na domačem mednarodnem mitingu Zvezda, konec meseca bi se plavalci in plavalke pomerili za naslove državnih prvakov in prvakinj v kratkih bazenih, v februarju pa bi se odpravila na višinske priprave v Južno Afriko. Ker pa sem se v lanskem letu naučila (verjetno smo se vsi), da lahko še tako zelo skrbno načrtovani plani v sekundi padejo v vodo, letos s trenerjem plan prilagajava kolikor optimalno lahko, glede na razmere in omejitve, ki veljajo pri nas in po svetu zaradi Covida-19.

Na žalost priprav v Južni Afriki ni bilo mogoče izpeljati, smo pa našli precej dobro alternativo. Nekateri člani slovenske reprezentance smo se odločili za tritedenske priprave na otoku Lanzarote (Kanarski otoki), ki so se izkazale za več kot odlične. Sicer nismo šli na višino, a so bili pogoji za delo vseeno vrhunski pa tudi trenirali smo na zunanjem bazenu in dobili nekaj vitamina D. Predvsem pa je bilo pomembno, da smo po dolgem času lahko malo spremenili trenažno okolje in zimo zamenjali za poletje.

Ena nasmejana s trenerjem Igorjem Veličkovićem pred treningom 🙂

Trije tedni na otoku so minili kot bi mignil. Verjetno so bile to ene redkih pripravah, na katerih nisem odštevala dni do vrnitve domov. Tudi z delom, ki sem ga opravila na pripravah sem zelo zadovoljna. V treh tednih smo imeli prosta dva ponedeljka, katera smo izkoristili za obisk otoških znamenitosti. Tako smo obiskali “Cueva de los Verdes” (Jama Zelenih) in nacionalni park Timanfaya. Kot pa se za plavalce spodobi pa smo skočili tudi v Atlantski ocean, ki je bil ravno pravšnjih temperatur.

Del reprezentance na ogledu “Jame Zelenih” (od leve proti desni: Primož Šenica Pavletič, Špela Perše, Daša Tušek in Neža Klančar)

Trenutno priprave na majsko evropsko prvenstvo potekajo po planu. Ostala tekmovanja do takrat še vedno niso povsem splanirana, saj z Igorjem ne želiva tvegati okužbe ali kakšne karantene. Tudi tekmovanja, na katerih sem bila vajena plavati v tem obdobju so, ali odpovedana, ali prestavljena na drug datum. S tem se niti ne obremenjujem, saj sem za zdaj zelo zadovoljna s smerjo, v katero me peljejo opravljeni treningi.